Over mij

Mijn naam is Conny Politiek-Joostema, wonend in Leek. Ik ben getrouwd en heb 3 volwassen kinderen.

Ik ben mijn eigen praktijk Rouw is Liefde voor rouw- en verliesbegeleiding gestart.

Waarom rouw en verliesbegeleiding? Door mijn eigen levenservaringen waarin rouw en verlies ook mijn deur niet voorbij ging. Het werken in de verpleeg- en gehandicaptenzorg en nu als vrijwilliger in een hospice:  de dood was en is altijd aanwezig. 

In een moeilijke periode in mijn leven, een opstapeling van verliezen , besefte ik dat ik in de rouw was…… En niet alleen in de rouw omdat ik geliefde mensen had verloren, maar ook omdat ik mijn gezondheid en mobiliteit, door ernstige rugproblemen,  aan het verliezen was. Ik was moe, uitgeput, op het randje van een burn-out. En ik werd gedwongen om over mijn toekomst te gaan nadenken. Want daadwerkelijk in de zorg aan het bed blijven werken was niet meer mogelijk. En wie ben ik zonder dat beroep?  Mijn leven stond lang op de kop…… Gelukkig heb ik in het revalidatie centrum goede hulp en begeleiding ontvangen. Soms confronterend, soms lachwekkend, soms vol zelfmedelijden en soms deed ik mezelf beter voor dan ik was: zo worstelde ik me door die periode heen. En steeds had ik in mijn achterhoofd: ik moet hier zelf iets mee doen. Het verlorene betekenis geven.

Die kans ontstond en ben er vol voor gegaan. De post-HBO opleiding Omgaan met Verlies,  bij Land van Rouw in Nijmegen trok mij aan.

Wat ver weg, kan het niet dichterbij? was de vraag die ik kreeg. Maar nee, dit voelde goed en instinctief wist ik dat ik daar, in Nijmegen,  moest zijn. Daar kreeg ik op mijn vragen antwoord. Leerde ik theorie en praktijk te combineren. Mijn eigen leven met al de verliezen werd doorleefd en opnieuw geïntegreerd. Er waren wegwijzers die met mij mee liepen op mijn weg door mijn Rouwlandschap. En dan is, na leren en lang oefenen, pilotssessies en nog meer ervaring opdoen, het moment aangebroken om voor mezelf te beginnen. Rouw en Verliesbegeleider in mijn eigen praktijk.

Dit is mijn missie: Een gids zijn voor die cliënten in rouw,  waarbij  begeleiding nodig is om het  verlies te kunnen integreren in het verdere leven.  Ik loop mee door het rouwlandschap van de cliënt, om de heftigheid en warrigheid van gevoelens samen te ontrafelen. Door vernieuwde inzichten kan de cliënt het verlorene in zijn/haar leven integreren. Het verlies blijft, de emoties ook, maar zijn beter hanteerbaar.